I samband med #Metoo-rörelsen och den nya samtyckeslagstiftningen har sexuella trakasserier, samtycke och sexuellt våld fått ny uppmärksamhet i samhällsdebatten. Det som däremot inte har diskuterats lika mycket är frågan om alkoholens betydelse i sådana situationer. Detta trots att ett stort antal Metoo-berättelser utspelar sig i festmiljöer – after work, på krogen, på hemmafester och nattklubbar – eller i samband med att någon blir bjuden på alkohol.
Inom alkoholforskningen är det känt sedan länge att det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och sexuellt våld. Vi vet också att sambandet är komplext och inte bara beror på alkoholens biologiska effekter. Därför behövs det mer kunskap om de sociala mekanismer som påverkar människors förväntningar och erfarenheter av berusning vid både önskade och oönskade sexuella initiativ och möten.
I intervjustudien undersöker vi unga vuxnas (18-25 år) erfarenheter av hur alkohol och berusning påverkar sexuella initiativ, gränsdragningar och trakasserier i nattlivet. Syftet med forskningen är att skapa en bättre förståelse för alkoholens roll i önskade och oönskade sexuella situationer.
I forskningsprojektet samarbetar vi också med alkoholforskare i Danmark för att jämföra unga vuxna personers erfarenheter i de båda länderna. Även om Sverige och Danmark är lika på många sätt så skiljer de sig åt när det gäller hur politiserad jämställdhetsdebatten är och i synen på genusfrågor, sexualbrott och alkohol. En jämförelse mellan länderna gör det möjligt att analysera hur sådana skillnader påverkar unga vuxnas syn på berusning, sexuella kontakter och samtycke. Här kan du läsa några första reflektioner från den danska delstudien. Flera samarbeten med forskare och intresseorganisationer i nordiska länder är planerade.
Den kunskap som tas fram inom projektet kan även bli betydelsefull i förebyggande arbete mot sexuella trakasserier och sexuellt våld.
Projektet Nightlife har den vetenskapliga titeln ”Berusning, sexuella trakasserier och sexuellt våld i nattlivet: En kvalitativ studie av unga vuxna i Sverige och Danmark”. Det bedrivs vid Institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola, finansieras av Brottsofferfonden och är godkänt av Etikprövningsmyndigheten. Du kommer senare kunna ta del av forskningsresultaten genom vetenskapliga tidskriftsartiklar och populärvetenskapliga artiklar.
Har du frågor, synpunkter eller vill veta mer?