Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Vårtal

Rektorerna för Stockholms lärosäten turas om att hålla tal till Stockholms studenters mösspåtagning på skansen på valborg. I år var det min tur. Jag hade lite bekymmer med vad jag skulle säga; jag vet inte om jag egentligen själv har så mycket att säga om våren som sådan, och jag har heller aldrig haft en studentmössa. I alla fall är det nedanstående det som blev resultatet. Det fick handla om kunskap. Det får duga som vårtal. Så här går det:

Det år som börjar i slutet av augusti och slutar i juni är snart över, och många av oss har ägnat detta åt kunskap: oftast genom att studera.

Det är ju ett ganska hårt arbete att studera; Då tänker jag inte bara på timmar i bibliotek med tjocka böcker som ska läsas, saker som ska memoreras, uppsatser som ska skrivas, tal ska räknas, grupparbeten och projekt genomföras.

Men att studera betyder ju också att hela tiden lära sig nytt; att man själv utvecklas och förändras. Ofta är det vissa ögonblick när det är väldigt roligt: nya perspektiv öppnar sig, saker som verkade väldigt obegripliga faller på plats och går att överblicka. Men det kan också vara tvärtom: frustrerande. Hur jag än tar i så begriper jag inte. Det som verkade enkelt visar sig vara komplicerat.  Eller så gör jag nya insikter och förstår saker som gör att jag ser världen lite mörkare, och att problem som jag kanske visste fanns visar sig större och värre.

Lärande är i allmänhet en process som först går upp (det här är ju enkelt!). Sedan blir det krångligt (varför stämmer inte det jag läser här med det jag läser där, och alltihop är ju överhuvudtaget obegripligt!). Det kan vara ganska jobbigt. När sedan mina förutfattade meningar och missuppfattningar har fått ge vika, de olika förklaringarna jag läser har visat sig ha sina begränsningar, klarnar det så småningom. Det lossnar, saker faller på plats – kunskap har uppstått. Och jag kommer ut; klokare eller inte, men i alla fall: lite annorlunda.

Men hur kopplar jag ihop detta med våren?  Jag gör förstås liten parallell med naturen: Naturen har hållit på och krånglat med snålblåst, mörker och snöslask, ända sedan oktober-november. Varit nere i förvirring, inte begripit, får inte ihop det. Men plötsligt, faller saker på plats; det ljusnar, det lossnar. Löv slår ut, knoppar brister. Kommer ut, annorlunda! Snart är det sommar!


Bli först att kommentera på “Vårtal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *