Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Stockholm och Södertörns högskola

Södertörns högskola finns i Flemingsberg av en anledning; på en power-pointbild som jag visar ofta står att ett av våra uppdrag sedan starten är att ”Öka övergången till högre studier i södra Storstockholm”. När jag visar den brukar jag säga att det gör vi förstås, men att vi också uppfattar uppdraget bredare, som att vi ska vara en motor som bidrar till utvecklingen av södra Stockholm på många olika sätt. Ett är förstås just att attrahera studenter från regionen och erbjuda utbildning här. Vi har ju också på många sätt samarbete med kommunerna omkring oss, med till exempel verksamhetsförlagd utbildning eller praktikplatser, inte minst i lärarutbildningen. Som det lärosäte som är hemma i Flemingsberg vill vi också vara med och göra Flemingsberg till ett ledande universitetscampus i landet.

Vi kan också bidra med vår kunskap och vår forskning i den snabba utbyggnad av Stockholm som sker nu. Stockholm växer så det knakar och det är här i Flemingsberg och de andra ’regionala stadskärnorna’ som det händer; vilket har diskuterats tillexempel i arena huddinge, och på seminariet ’Framtidens stad – hållbar livsstil oavsett ekonomiska förutsättningar’. Det ger förstås möjligheter att både lyckas och misslyckas när ny stad skapas, och i ett av våra forskningsprojekt studeras hur planeringen kan skapa förutsättningar för socialt och ekonomiskt hållbar tillväxt och företagande. Vi är också med på andra sidan stan när Barkarbystaden ska byggas. Där startas nu Barkarby Science av Järfälla kommun, tillsammans med näringslivet, Södertörns högskola, mfl. Barkarby Science ska skapa förutsättningar för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad, i samband med planerandet och byggandet av den nya Barkarbystaden.

Detta är bara exempel på sätt som vi bidrar till regionen på. Som ett led i detta  har vi nyligen träffat landstingets tillväxt- och regionplaneförvaltningen och jag håller nu på att inleda en rad möten med våra närmaste kommuner. Flera av dom känner Södertörns högskola mycket väl redan, men det finns också dom som vi inte är lika väl bekanta med. För att Södertörns högskola ska kunna leva upp till målet att vara en motor för utveckling av södra Stockholm så behöver vi känna varandra, och veta vilka behov och önskemål som finns, och vad vi kan bidra med.


Bli först att kommentera på “Stockholm och Södertörns högskola

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *