Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Östersjö, Östeuropa och litteraturvetenskapen

Södertörn har sedan starten sitt östersjötema, och dessutom Östersjöstiftelsen som har som uppgift att stödja östersjö- och Östeuropa-forskning vid Södertörns högskola. Jag tror ju att det är en mycket värdefull nisch och möjlighet för Södertörn i stort, även om det inte är självklart att alla ämnen och forskningsfrågor har en direkt koppling till östersjön eller Östeuropa.

När jag nu går runt och träffar alla olika ämnen så har jag med mig det som en stående fråga, alltså ’ni som forskar och undervisar i ämnet X, hur passar det här med Östersjö in hos er?’

När jag nyligen var hos litteraturvetenskap var reaktionen på detta att ’jamen en viktig sak hos oss är ju svensk litteratur på svenska, som ett sätt att förstå utvecklingen i Sverige, så för oss så kan det bli lite krångligt med forskning om litteratur på östeuropeiska språk.’ Efter att ha diskuterat ett tag formulerade en av deltagarna ämnets uppgift som ’att förstå vad det är att vara svensk, på svenska, i en föränderlig värld’. I ljuset av globaliseringen, ökade spänningar kring östersjön, och ökande nationalism i Östeuropa, kändes detta för mig som mycket angelägna frågor. Med en ökande populism och nationalism även i Sverige, blir det dessutom extra viktigt att diskutera vad det egentligen kan innebära att vara svensk på svenska.

Jag fick förstås höra också mycket annat intressant om litteraturvetenskap. Men jag tar också med mig att även för studiet av svensk litteratur så finns viktiga östersjö- och östeuropaperspektiv att ta vara på. Av de svar jag får överlag, så stärks jag i min bild av att östersjötemat faktiskt finns närvarande på många olika sätt, även där det inte skulle verka uppenbart.


Bli först att kommentera på “Östersjö, Östeuropa och litteraturvetenskapen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *