Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Några tillbakablickar på våren – och en önskan om en glad sommar!

Nu när sommaren och semestrarna närmar sig tänkte jag passa på att blicka tillbaka på den vårtermin vi nu avslutar och göra några korta nedslag. En summering som naturligtvis inte gör några som helst anspråk på att vara komplett!

I början av året fick vi en ny hyresgäst och granne – Delegationen mot Segregation, Delmos. Med tanke på en av högskolans forskningsprofiler, den mot ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet, finns det mycket forskning kring de frågeställningar som den nya myndigheten kommer att arbeta med. Särskilt forskning om mekanismer som bryter och överbryggar segregation och samhällsklyftor, och vi ser fram emot att få bidra med forskningsresultat.

Som ni vet fattades beslut om internt finansierad forskningstid i slutet av förra året. Den övergripande målsättningen med den nya fördelningsmodellen är att säkerställa att Södertörns högskola kan rekrytera och behålla akademisk personal genom att erbjuda attraktiva anställningar. Den nya modellen ska nu användas från halvårsskiftet och jag ser fram emot att utvärdera detta efter en tid.

En väldigt rolig sak som hände alldeles nyss var att Ranja Shamoun som tog sin lärarexamen hos oss  förra året har fått priset ”min lärare” av Lilla Aktuellt (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/ranja-ar-arets-min-larare). Grattis Ranja!

Andra glädjande saker inom utbildningen som kan nämnas är att vi nyligen har fått examenstillstånd för master i medieteknik. Ett stort steg för en av våra mest sökta utbildningar – en av de mest sökta i landet inom sitt område till och med! Socionomutbildningen där vi fick examenstillstånd för ett år sedan har nu fått ett starkt ökande antal sökande. Trist är dock att notera att när höstens ansökningssiffror kom så ser vi att vi har ett minskat antal sökande. Minskade årskullar är en förklaring, god konjunktur en annan. Vi behöver dock titta närmare på vad vi kan göra för att locka fler av de som ändå söker en högskoleutbildning just till oss.

Som ett exempel på något spännande i forskningen så blir Södertörns högskola nu del av ett nordiskt forskningshub: ”Re-imagining Norden in an Evolving World”. ReNEW, som förkortningen lyder, är ett strategiskt samarbete som under de kommande sex åren kommer att öka kontaktytorna – genom mobilitet, konferenser och utbildning – mellan sex nordiska universitet i ett strategiskt och världsledande nav som forskar om Norden. Södertörns högskola blir det enda svenska lärosätet i samarbetet och övriga nordiska deltagare är Helsingfors Universitet, Oslo Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School och University of Iceland.

Under våren har också många av våra avdelningar haft mycket jobb med att se till att vi från och med 25 maj följer den nya dataskyddsförordningen, GDPR. Ett omfattande, systematiskt och noggrant arbete har utförts!

Efter MeToo rörelsen tillsatte Arbetsmiljökommittén hösten 2017 en arbetsgrupp för att kartlägga det pågående arbetet mot sexuella trakasserier på högskolan. Arbetsgruppen har lämnat förslag på ett antal åtgärder, som vi kommer att genomföra allt eftersom. Jag kan inte nog understryka att trakasserier, i vilken form de än är, är fullständigt oacceptabla.

Till slut vill jag tacka alla på Södertörns högskola för den här vårterminen. Det är ännu några dagar kvar innan midsommar, men ganska snart blir det för många av oss tid för återhämtning och eftertanke och vila. Jag önskar oss alla en härlig sommar!


Bli först att kommentera på “Några tillbakablickar på våren – och en önskan om en glad sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *