Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Julia Kristeva

Jag lyssnade nyss på Julia Kristeva, en mycket framstående fransk intellektuell, filosof och psykoanalytiker. Hon är huvudperson på the Kristeva Circles konferens här på Södertörn 13-15 oktober. Konferensen inleddes med att hon gav ett föredrag med titeln ’interpreting radical evil’; hur ska man förstå radikal ondska.

Julia Kristeva talade om hur det egentligen går till när unga människor blir radikaliserade och går in i helt destruktiva roller, som att resa till Syrien för att ansluta sig till IS. Den tes som jag uppfattade (med mina begränsade förkunskaper i filosofi och psykoanalys) var ungefär som följer: I tonåren (adolescence) söker unga människor efter idealitet och saker att tro på. Det kan verka som ett trivialt påstående, men som jag förstod henne är detta sökande en vital del i hur människor skapar sin identitet, upprättar sin egen person och hur en ska förhålla sig till andra människor. Alltså inte en lite romantiskt barnslig fas som vi bara ska ta oss igenom utan nånting som är avgörande för att bli människa.

När det då inte finns något positivt och trovärdigt att tro på, kan den unga människan i stället drabbas av en ’adolescence ideality disorder’, kanske skulle det kunna kallas tonårsidealitets-störning på svenska. Detta kan leda till att personen gör destruktiva saker, som att ansluta sig till IS och begå terrorhandlingar. Julia Kristeva berättade om Souad som hon hade fått kontakt med genom sitt arbete inom vården. Souad hade högsta betyg i alla ämnen, hade drabbats av anorexi i tidiga tonåren, för att sedan i 15 årsåldern fantisera om att resa till Syrien och gifta sig med en IS-krigare.

Det botemedel som Julia Kristeva ville föreslå är då: fyll detta tomrum hos tonåringen och den unga vuxna med positiv idealitet! Som ger meningsfulla saker att göra och som knyter an till kultur och mänskliga rättigheter. Här finns då en viktig uppgift för alla vuxna, inte minst lärare, professorer, och alla som arbetar med utbildning.


Bli först att kommentera på “Julia Kristeva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *