Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Jul över Moas båge

 

 

 

Denna fredag 21 december håller jag och nog många med mig på att varva ner och avsluta inför julledighet. Ett sätt för mig att göra detta märker jag är att se tillbaka på året som har varit. Ett år med många glädjeämnen, varvat med andra tråkigare händelser. Något av det senare slaget som har skett under veckan är den bombattrapp som placerades utanför nationella sekretariatet för genusvetenskap vid Göteborgs universitet. Som fakultetsledningen vid GU skriver,  så är det svårt att inte se detta som en del i ett allt mer tydligt och öppet kunskapsförakt som riktas framförallt mot humaniora och samhällsvetenskap, och särskilt mot just genusvetenskap.

Jag tänkte nu i alla fall lista några roliga stora och små saker som har hänt under året, som också är sådana att de pekar framåt mot det nya:

Bland nya projekt och aktiviteter inom forskningen kan nämnas Re-imagining Norden in an Evolving World (ReNEW), generöst finansierat av Nordforsk. Södertörn bildar tillsammans med de övriga deltagande universiteten, Helsingfors, Oslo, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School och University of Iceland, en forskningshub som ska bedriva banbrytande forskning på temat Norden i en föränderlig värld. Ett annat spännande projekt är SEASIDE, som är ett miljöhistoriskt samarbetsprojekt mellan högskolan och Västerviks museum, bekostat av Östersjöstiftelsen. Projektet kommer att undersöka hur människan anpassat sig till miljö- och klimatförändringar och hur hon själv förändrat sin närmaste omgivning. Ytterligare ett nytt projekt är ”Romernas språkliga repertoarer in en öppen värld” som ska studera hur språket påverkats av människors rörlighet och nätverkande över landsgränserna. Detta är ett forskningsprogram bekostat av Riksbankens jubileumsfond. Ett sätt att få veta mer om dessa och annan forskning på högskolan är de nio forskarpoddar som tagits fram under året. Det har gjorts som ett samarbete mellan studenter från medieteknik och journalistik tillsammans med forskare inom högskolan och Kommunikationsavdelningen.

Annat som kan nämnas är att under året har meriteringssystemet för lärare etablerats. Efter ansökan och prövning har högskolan nu utsett ett antal meriterade och excellenta lärare. Polisutbildningen har nu också flyttat in i sina nya lokaler, Logos och Praxis. Här finns nästan allt som polisutbildningen behöver, alltifrån skjutbanor till lägenheter med åskådarplatser där praktiska ingripanden kan övas. I och med det är nu polisutbildningen helt och hållet inflyttad här på Södertörns högskola.

Med de orden sätter jag punkt för den här tillbakablicken och nu kommer jag själv att ta helg, och vill med detta önska oss alla en välförtjänt vila över jul- och nyårshelgerna!

Gustav


Bli först att kommentera på “Jul över Moas båge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *