Rektorsblogg

Rektorsblogg på Södertörns högskola

Akademiskt skrivande

I akademin och i akademisk utbildning är förstås skrivande av text något mycket centralt. Förutom att det jag skriver förhoppningsvis blir läst av någon, så är det också vid själva skrivandet som jag strukturerar mina tankar och får klart för mig vad jag egentligen vill säga. Akademisk text är också en egen genre som har sina egna krav och villkor. Att det är svårt att skriva vet alla som gör det. Även efter ett långt akademiskt liv kräver skrivandet av till exempel detta inte särskilt akademiska blogginlägg en viss tid, koncentration och ansträngning. Så hur kan nya studenter lära sig detta?

I förmiddags hade jag förmånen och nöjet att sitta med på ett seminarium med förstaårsstudenter på IMER programmet som handlade om akademiskt skrivande. Baserat på texter som studenterna håller på att skriva i en pågående kurs diskuterades olika sätt att inleda och avsluta en text, hur man hänvisar till källor, att ett stycke inleds med en kärnmening, vilken stil en akademisk text har, och varför det är klokt att hålla sig till den, etc, etc. Lärarna hade plockat ut exempel ur studenternas texter som illustrerade olika aspekter på hur man kan skriva och gruppen diskuterade för- och nackdelar med olika sätt att göra det. Det var en aktiv och bra diskussion med många bra frågor och inlägg från studenterna.

Jag hörde förstås också saker som jag inte riktigt har tänkt på när det gäller mitt eget skrivande, och jag märker att jag nu har blivit lite självkritisk; en fråga till studenterna (och till mig) var om det var något ord som jag själv känner att jag använder för ofta, eller som inte passar. Det ord jag använder för ofta är ett som finns i det ovanstående stycket: ’etc’. Det är bekvämt men lättjefullt och gör texten mindre precis. Men ett blogginlägg kan kanske iofs få ha lite bekväma luddigheter, udda förkortningar och talspråkliga vändningar som inte passar i akademisk text, så det får stå kvar.

Slutligen, tack till lärarna och studenterna för att jag fick vara med!


Bli först att kommentera på “Akademiskt skrivande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *