Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Vissa sediment är populärare än andra

Arbete med att öppna, beskriva och provta borrkärnorna fram skrider sakta men säker. Vi har faktiskt de senaste dagarna legat över de nödvändiga 60 meter per dag som fodras att vi processar för att vi skall bli färdiga i tid.

Något som är ganska kul att se är hur plötsligt ett helt gäng forskare kastar sig över några särskilda meter av en borrkärna när de ”vittrar” något spännande. Ni som följt bloggen sedan vi var ute med borrfartyget minns kanske att en av målsättningarna med expeditionen var att samla in sediment från den värmetid som var före den senaste inlandsisen. Vi brukar kalla den Eem här i norra Europa. Vi hittade inga sediment som sådär alldels uppenbar kunde knytas till den tiden. Men när jag systematisk gick igenom hur man skulle kunna tolka de preliminära analyser som gjordes ombord kunde man anta att sediment av denna ålder kan finnas i vår borrkärna från Kattegat på ett djup under havsbotten av cirka 200 meter. Detta berättade jag också i förbifarten vid någon av de presentationer som jag har hållit. Det tog några dagar men nu när den borrkärnan kommer att börja öppnas i morgon har det tagit hus i helvete. Vår Staff Scientist, Carol, har fått in massor med ändrade och nya önskemål om prover från borrkärnan under dagen. Tänk vad ett förfluget ord kan göra. Överväger faktiskt om man inte skulle sprida ryktet om att i borrkärnorna från Hanöbukten kommer det med säkerhet att finnas skelettrester från en fiskebefolkning som levde i Blekingeskärgård för sådär 12000 år sedan. Vore kul att se hur hett det skulle bli och hur många som kommer in med nya önskemål om prov från dessa, just nu, ganska svala borrkärnor.

Bildmässigt finns det egentligen inget spännande att visa så därför ytterligare en bild från sjö. Denna gång en som användes i den vad-är-det-egentligen-vi-ser-på-bilden tävling som vi hade varje dag.

DSC01540_blogg

Den här dagen var det vinnande förslaget (vem som tog bilden vet jag tyvärr inte):

”Drug squad co-chief Thomas congratulates undercover agent Graham ”coca leaf” Tullhock for his huge haul of crystal meth from the science container before going to arrest Bo” (fast egentligen är det jag, Graham och Aarno som tittar på kalksten i den understa delen av en borrkärna från Hanöbukten).

Så kul hade vi då!

Over and out!

Bli först att kommentera på “Vissa sediment är populärare än andra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *