Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Vilda fåglar

Nja, så vilda var de väl inte men idag har vi haft besök av en flock talgoxar
som hände runt borrtornet och vår containerkåkstad under större delen av dagen. Kändes onekligen ganska skön att se något som kommer från luften (och då inte regn) och inte från havsbotten som omväxling.
Borrmässigt harvar vi på och är i skrivandes stund nere 102 meter under havsbotten i en rödbrun lerig morän. Om man betänker att vi just nu har c. 650 meter borrsträng mellan borrdäck och borrkronan nere i havsbotten så vill man inte gärna att något skall fastna längst ned eftersom det då kommer att ta bortåt 6 timmar att plocka upp hela härligheten och få ned den igen.
För den som är så lagd kan jag berätta att vi har borrat upp nästan 45 meter varvig glacial lera med väldigt tydliga och ostördas varv som jag kunnat se. Jag var ju inte uppe hela natten utan det var det andra skiftet men de har skrivit i loggen att lera var varvig under deras pass också. Uppgiften 45 meter varvig lera kanske inte säger de flesta så mycket men det är faktiskt avsatt ett varv om året och det betyder att med den tjocklek som jag sett på varven motsvarar dessa 45 meter sådär 2200 år. Det är något för oss lervarvsräknare att bita i!

Idag har halva expeditionen klarats av och nedräkningen börjar och det verkar vara bra det om man skall döma av dagens bild. Somliga längtar uppenbarligen hem!

Ingen bild blev det nä!

Jaha, som vanligt så funkar inte den internetuppkoppling vi begåvats
med och Telia har ingen 3G täckning här ute. Märkligt att man kan e-posta från Nordpolen men inte få till en vettig uppkoppling från Östersjön. Men det är klart jag är uppväxt med uttrycket ”Lucas mannen som uppfann mörkret” vilket syftade på ett engelskt plusjordat elsystem för bilar och på den vägen verkar det fortfarande vara……suck!

2 reaktioner på “Vilda fåglar

    1. Thomas Andrén

      Visst skall vi gå ned till berget Svante men vi stötte på ett mkt välsorterart grus ovanpå moränen (mer än 10 meter mäktigt) och det gjorde att borresträngen riskerade att fastna. Med 450 meter vatten och 120 sediment är det inget tilltalande alternativ, vi får helt enkelt göra ett nytt försök i nästa borrhål att gå igenom moränen och nå berget.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *