Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

TV-kändis igen!

Idag har arbetet med att öppna, beskriva och provta borrkärnorna fortsatt och inget särskilt spännande har hänt bortsett från att vi haft besök av ett danskt TV-team som filmat våra aktiviteter. Själv blev jag ombedd att med mikrofon monterad på tröjan och en kamera i ansiktet ge en rundvandring från entrédörren på MARUM, via kylmagasinet där borrkärnorna förvaras, verkstaden där de delas på längden och övriga arbetsstationer. Så småningom efter en 45 minuter lång monolog från min sida släppte de mig. Spelar ingen roll hur mediatränad man än är så går det inte att undvika att fundera över om man sagt något som kan missförstås. Det faktum att dessa två journalister envisades med att vi skulle snacka ”skandinaviska”, vad det nu är, gjorde definitivt inte saken lättare. Danska är inte lätt att förstå så det finns en överhängande risk att något av mina svar är ett riktigt goddag yxskaftsvar. Bara att vänta och se vad det blir av programmet som faktiskt började spelas in redan när teamet var ombord på Manisha under själva borrningarna och filmade. Finns faktisk en viss risk att de lyckas sälja programmet till svensk TV också.

Har förstått att bilder är kul så därför kommer här några ”överblivna” bilder från provtagningskryssningen.

135_blogg

Sån här svart sörja (gyttjelera på geologispråk) är ganska vanlig i de djupare delarna av Östersjön och indikerar att det inte finns något eller mycket lite syre vid havsbotten (döda bottnar på journalistsvenska). Luktar ruttna ägg (svavelväte) och älskas av mikrobiologerna.

006_blogg (2)

Så här ser en frisk och sund lera ut som avsatts av smältvattnet från inlandsisen ut (glaciallera). Luktar och smakar (!!!) ingenting. Omhuldas av typer som jag som gillar att försöka förstå hur och när den senaste inlandsisen smälte bort.

026_blogg (2)

Så här ser en sjuk gyttjelera ut som man måste ta febern på. I detta fall hade den en temperatur på 5,4° C och då kan den ju inte vara särskilt frisk eller hur?. Skämt åsido så mättes alltid temperaturen i botten av varje borrkärna som ett led i dokumentationen av sedimenten.

Bli först att kommentera på “TV-kändis igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *