Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Tur utan retur

Under hela föregående dygn har vi färdats från Ångermanälven till Landsortsdjupet utanför ön och fyrplatsen Landsort (ingen Internetkontakt och därav inget blogginlägg). Vattendjupet här är 450 meter och det är massor med rör som skall fogas samman bara för att nå ned till havsbotten vilket tar sin gilla tid. För en stunds sedan hade vi borrat ned 20 meter under havsbotten och sedimentet har varit en svart, sulfidstinkande ganska äcklig gyttja men alldeles nyss kom budet att efter senaste turen ned i rören kom inte hela provtagaren tillbaka och nu vidtar ett fiskande efter den saknade delen som om den inte tas bort blockerar rören nästa gång provtagaren skall ned. Misslyckas fiskandet så återstår bara att plocka upp hela borrsträngen (470 meter), rensa och sedan börja om med att gå ned till 9 meter i taget till 20 meter under havsbotten. Detta skulle uppskattningsvis ta minst 12 timmar. Tur att vi ligger lite före tidsschemat ännu så länge.

Bilden idag får bli en kvällsvy av Högakustenbron tagen när vi lämnade Ångermanälven i förgår kväll. I bland kan oskärpa skapa ganska oväntade effekter.

067_blogg

Ja, här skulle de t då varit en bild men det blir ingen eftersom den sketna Internetuppkoppling som vi begåvats med inte klarar av att ladda upp 120kB. Hur tänkte man när man trodde att 0,5 Mbit skulle räcka när alla hänger på sina laptops, paddor och telefoner. Om man till detta läggar att somliga av oss tycker att se på animerade väderleksrapporter från BBC och andra bandbredskonsumerande aktiviteter hör till livets nödvändigheter så skiter det sig. Lägg till detta att valda delar av besättningen Skypar med familjen i Tailand, tja då blir det inte mycket kvar för oss andra.

Oops, lyckades visst med bilden via privat telefon. Inte illa från mitt i Östersjön (men kritiken kvartår mot den snålhet som sätter hastighetsbegränsningen på Internetuppkopplingen).

1 reaktion på “Tur utan retur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *