Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Trasig borr

När jag började vid lunch verkade allt funka alldeles utmärkt men straxt efteråt gick lyftwiren av nere vid borren i röret på ett djup av 74 meter under havsbotten. Trivialt kan man tycka men när snillen (alltså engelsk borrpersonal) börjar spekulera kan det hela bli synnerligen komplicerat. Först skulle man genom röret försöka ”fiska” upp den resterande wirebiten där nere. Visade sig att man måste börja med att tillverka själva fiskeverktyget för att efter otalig försök konstatera att det inte fungerade. Resultat, två timmar förlorade.

Nytt rådslag och därefter görs det som borde gjorts från början, plocka upp alltihop för att komma åt provtagaren längst ned. Resultat, ytterligare timmar förlorade.

Nu kan man ju inbilla sig att det bara var att börja om men icke sa Nicke här måste orsaken till brottet i wiren redas ut. Kloka (nåja) hjärnor slogs ihop. Resultat, flera timmer förlorade på det funderandet. Resultat, nu vidtog en febril verksamhet på borrdäck. Det vinkelkapades. Resultat, snyggt gnistregn i skymningen (för nu är vi framme efter middagen). Sedan måste man svetsa vilket också hade sina pyrotekniska finesser i det begynnande mörkret. Därefter börjar de subtila arbete med att sätta ihop det finmekaniska underverket igen med hjälp av bl.a. jätteslägga vilket inte hade några synliga effekter alls med det låter ju ganska häftigt när man bankar på som värst. För mig som ickevetande verkar bankandet mest ske på måfå lite här och där men det finns säkert något ytterligt subtilt system i bankandet som ingår i den stora renoveringsplanen och helt förbigått mig.

Resultat av all denna verksamhet, tja borren hänger där den hängt de senaste åtta timmarna, men vänta nu skall vi vara rättvisa och erkänna att nu, 23.00, så rör sig borren åter nedåt i borrhålet. Kanske nästa skift har tur och får se en ny borrkärna på däck.

Dagens bild visar att vi nu fått ett tält för en spåtant i vår container, något som verkar behövas om vi skall få veta när borren kommer att göra det den skall, borra, igen och hur länge. Egentlige döljer sig ett mikroskåp därunder och man vill undvika ströljus som stör själva mikroskåptittandet (eller så är vederbörande mikroskåpkör bara är blyg, vem vet).

014b_blogg

Bli först att kommentera på “Trasig borr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *