Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Topphemliga sediment

Efter två dagar av intensivt öppnande av kärnor är vi nu nästan klara med de två första borrkärnorna från Lilla Bält och om inget sensationellt inträffa under de kommande timmarna av kvällsskiftet så kan vi konstatera att två saker.

För det första att det som väckt störst och mest oberättigat intresse var en störning som resulterat i att en okänd mängd sediment saknas och därmed också information från en okänt lång tidssekvens. Vi brukar kalla det lagerlucka eller hiatus och gillar det inte särskilt mycket men det förkommer och har alltid naturliga enkla förklaringar. Visst, det var spektakulärt med en grå varvig glaciallera, ett tunt sandlager och ovanpå det en lång sekvens med gyttjelera. Här skulle det varit fint med en bild men se det blir det ingen för denna störning i sedimentlagerföljden bedömdes så vetenskapligt viktig att vi belades med fotopubliceringsförbud. Sick!

Vilket leder till att man för det andra kan konstatera att när forskare utan egentlig insikt i andra forskningsdiscipliner än sin egen och utan intresse att vilja lära av andra spekulerar kan det bli riktigt tokigt. Om bara de som mäter kemiska parametrar en liten stund lyssnat på de som har lokalkännedomen, i detta fall danska kollegor, de som har sedimetologiska och biostratigrafiska kunskaper skulle detta debacle om bildpubliceringen kunnat undvikas.

Nåväl det har i om inte annat det goda med sig att jag visar en förvisso ganska suddig men ändå bild på ett sträck om 24 tranor som passerade över Bremens Universitet vid lunchtid igår på väg norrut. Kändes onekligen lite konstigt eftersom vinterns första snö låg på marken här och vi hade minusgrader men trots detta så tolkar jag tranorna som ett tidigt vårtecken.

002B_blogg

Bli först att kommentera på “Topphemliga sediment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *