Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Så var det dags igen och nu får vi se vad vi fått i borrkärnorna

Sedan några dagar har forskarna som var ute och borrade på Östersjön återsamlats här i Bremen tillsammans med resten av forskargruppen som skall jobba med borrkärnematerialet. Nu är vi allt som allt 32 forskare från i stort sett hela världen. Tänk att Östersjön geologiska historia kan väcka ett sådant internationellt intresse, faktiskt större än många oceanborrningar väckt på senare tid.

Idag har de första 20 metrarna av borrkärnorna från Lilla Bält öppnats, beskrivits och provtagits (provtagningen pågår för fullt fortfarande och nu är klockan 21:30). Vi jobbar i tvåskift så vi utnyttjar tiden mellan 7.30 och 22:30 optimalt och det vill till eftersom vi måste processa 60 meter borrkärna per dag, både vardagar och lördag/söndag, om vi skall hinna med allt på den månad vi kommer att tillbringa här i Bremen.

Innan själva öppnandet började så måste det till en noggrann planering om vem som skall få vilket prov från vilken borrkärna för vilka analyser så vi kan undvika onödiga överlapp. Det är något som vi jobbat med i två dagar innan hela gänget forskare kom hit. Dagens bild visar att vi bevisligen haft en mycket tydlig struktur i detta arbete (det finns för övrigt en sida till på whiteboarden som lika tydligt visar flödet av prover). Jag är mycket glad att jag inte var den som skulle skriva rent boardens information.

 

Här har det varit en bild men den har jag varit tvungen att ta bort eftersom den gav alltför mycket information om vad vi gör här i Bremen!

 

Bli först att kommentera på “Så var det dags igen och nu får vi se vad vi fått i borrkärnorna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *