Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

På väg norrut

Vid dagens morgonmöte konstaterades det att vi ligger hela sex dagar före tidsplanen och att det enda vettiga alternativet att på bästa sätt förvalta detta är att gå hela vägen upp till Ångermanälven och borra stationerna BSB-10 och 11. Därefter siktar vi på en hamnanlöp någonstans i närheten av Stockholm men med största sannolikhet inte i Stockholm utan någon mindre (och billigare) hamn i närheten. I slutänden är det vår kapten som har det sista ordet, han måste ju avgöra var vi både kan proviantera och få bunker. Därefter går vi mot Landsortsdjupet (BSB-9) för att sedan avverka stationerna i södra Östersjön

Resan upp norr kommer att ta ungefär tre dygn och just nu ligger vi utanför Skånska kusten mellan Trelleborg och Ystad med en fart av 11 knop. Som tur är verkar det som det skitväder som förutsagts med vindar upp mot 15 meter i sekunden inte kommer att nå egentliga Östersjön under vår transport. Om det blåser under helgen när vi borrar i Ångermanälven gör mindre för där är vi bra skyddade från i alla fall vind. Jag skriver i alla fall för där lär pågå en infekterad kamp mellan miljöövervakningen och fiskare efter en ”upptäckt” av gamla träflisbankar på älvbotten som ett minne av träindustrin där. Dessa läcker en hel del snuskigheter som bl.a. kvicksilver och kadmium, ämnen som det är klart omlämpligt att de förkommer i närheten av fiskodlingarna i älven. De upprörda känslorna har t.o.m. resulterat i att en fiskebåt försökt ramma ett miljöövervakningsfartyg. Hoppas att brittiska geologiska undersökningen har lyckats klargöra för fiskarnas intresseorganisationer och Kramfors kommun vilket syfte vi har annars kan vi få det hett om öronen. Tänk bara vilken chock för alla icke svenskar (alltså alla utom jag) om vi skulle bli anfallna med surströmming! I värsta fall fjolårets men den delikatessen behåller de förhoppningsvis själva.

Bilden från för några timmar sedan visar den pittoreska lilla danska orten Dragör vid kusten 10 km söder om Köpenhamn som numer också har en trevlig gästhamn.

118_blogg

Bli först att kommentera på “På väg norrut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *