Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

På väg mot Eem?

Efter lunch idag avslutade mikrobiologerna sin hektiska provtagning och vi fortsatte i hålet från 82 meter under havsbotten ned mot 145 där vi nu hoppas att hitta den avlagring från förra mellanistiden som vi borrar i Lilla Bält efter. Vi kommer att ta ett prov var tredje meter på vägen ned av två anledningar; för det första vill vi inte göra om samma misstag som i förra hålet och borra förbi något viktigt utan att ta prov; för det andra så tar vi prov för datering med hjälp av en metod som kallas OSL (på svenska Optiskt Stimulerad Luminiscens, Googla om Ni vill veta mer information). Då dessa prover är känsliga för dagsljus så går de direkt ned i en svarta plaststrumpa på det sätt som visas på dagens första bild. Vår provtagning har nu när jag går av mitt skift vid midnatt nått ned till 97 meter och jag hoppas att jag är på däck när vi når ned till det vi hoppas på!

 

036_blogg

 

Dagens andra bild visar att Science Garden nu också begåvats med något som väl snarat kan liknas vid en lerträdgårdstomte. Det är inte klokt vad lite lera kan förändra vuxna människor!

031_blogg

 

 

Bli först att kommentera på “På väg mot Eem?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *