Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Mediadag på väg

Vårt idoga arbete med att öppna, beskriva och provta borrkärnorna fortsätter och nu har vi dessutom fått upp farten. Målet var att ”processa” 60 meter borrkärna per dag och det målet nåddes i slutet på förra veckan och sedan dess ligger vi nu på 70 till 80 meter borrkärna om dagen. Nu är ju dagen, med vårt tvåskiftssystem, ganska lång från 07.30 till 22.30 men ändå känns det som alla nu är varma i kläderna och vi kan förmodligen gå över till enkelskift och jobba 9 till 17 nästa vecka. Skall oneklige bli ganska skönt efter att ha suttit och pulat till 22.30 varenda kväll sedan 21 januari.

Under de senaste dagarna har vi arbetat med borrkärnorna tagna på ett vattendjup av 437 meter i Landsortsdjupen. Den längsta borrkärnan är nästa 100 meter lång och har registrerat den geologiska utveckling på den platsen sedan inlandsisen täckte denna del av Östersjön. Längst ned i våra borrkärnor finns det morän, inlandsisens egen jordart som smälte fram när isen började dra sig tillbaka norrut för kanske mer än 13 000 år sedan. Ovanpå moränen ligger det som kallas varvig glacial lera och är avsatt av smältvatten från inlandsisen och har en årsvarvighet som påminner om trädens årsringar. Om jag skall försöka mig på en grov uppskattning om hur många årsvarv av glaciallera det finns i borrkärnorna hamnar jag någonstans mellan 1500 och 2000 år. Tanken svindlar lite när man tänker på det, det är ju som att ha ett årsarkiv tillbaks till vår västerländska tidräknings början.

Som om den information vi kan få ut ur detta inte vore nog så visar de delar av borrkärnan som innehåller yngre sediment avsatta i bräckt vatten att Landsortsdjupets bottnar varit syrefri och att det inte funnits några grävande bottendjur där. Bottensedimenten har lagt sig som lager på lager och blir då laminerade, de ser ut ungefär som när man tittar på lamineringarna i en laminerad träskiva fast här i Landsortsdjupet är de mäktigaste lamineringarna upp till 5 mm tjocka. Detta har vi aldrig sett tidigare i våra korta borrkärnor från Östersjön och dessa Landsortsborrkärnor vi nu har tillgång till gör att jag inte tvekar att säga att IODP Expedition 347 är en stor framgång.

Så där ja, nu har jag övat lite inför den mediadag som vi skall ha på torsdag när vi skall möta, framför allt tyska men kanske även några danska och svenska, journalister från tidningar, radio och TV. Hoppas de kan engelska för annars blir det inte mycket information från min sida eftersom min tyska inskränker sig till kunna beställa en öl och fråga vad klockan är. Nja, jag kan kanske be om notan också men that´s it eller das ist es?!

Två bilder får det bli i kväll. Den första visar delar av det ”Science center” som ligger i anslutning till campus där vi tillbringa dagarna. Vilken dag som helst får vi säkert tid att se insidan också men håll med om att det är en häftig byggnad.

013_blogg_2

Den andra bilden är från herrtoaletten på en av de restauranger vi besökt och visar att på detta etablissemang  är även kortväxta killar är välkomna (samt med all önskvärd tydlighet att holkarna är i kraftigt behov av en rejäl rengöring).

017_blogg

Bli först att kommentera på “Mediadag på väg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *