Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Man skall ju vara positiv

I natt fungerade borren utmärkt och när jag började vid lunchtid var vi nere på 104 meter under havsytan och hade  börjat finna flera olika typer av snäck- och molluskskal i sedimentet och en mer varierad sammansättning hos de små kalkskaliga fossil som heter foraminiferer. De som jobbat under natten hoppades på att vi hittat avlagringarna från förra mellanistiden, Eem, men när jag tittat på skalen var jag tvungen att göra dem besvikna. Vi var nog fortfarande i avlagringar från den senaste istiden och i bästa fall början på den och då är vi ju nära Eemavlagringarna.

Under dagen och kvällen har det gått lika bra dels beroende på sedimentet, bl.a. hade vi en stor bit granit som gång på gång låg i vägen för borren som bara trycktes vidare ned med resultatet att det inte gick att ta något prov. Därefter gick vi ned i ett sandigt lager som hade ett jättehögt vattentryck i sig och vi var tvungna att vänta på att det skulle lätta innan vi kunde fortsätta ned. Vi hade faktiskt vattentryck i borröret hela vägen från 118 meter under havsbotten till upp på däck där det sprutad ut som en liten fontän. Snyggt men inte särskilt praktiskt för borrningen!

Nu fortsätter borren ned under natten så får vi se vilka överraskningar jag får vid planeringsmöte i morgon bitti.

Dagen bild blir av av de fossila skal (finns faktiskt en växtrest också på bilden) vi hittade idag. Den som ser ut som en glasstrut är skalet efter en Turritella (snigel) och det lilla mörka längst ned till höger är nog en mussla som heter Portlandia arctica (ev. skalexperter är välkomna att e-posta avvikande artbestämning). Precis som Magnus och Brasse säger jag ”en skall bort”! Vilken?

Det skall bli spännande att följa fortsättningen på detta borrhål ned till nästan 250 meter under havsbotten där vi antar att berggrunden finns.

014c_blogg

 

Bli först att kommentera på “Man skall ju vara positiv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *