Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Längre inåt landet

Under de tidiga förmiddagstimmarna (när jag ”morgonmöte” 10.30) påbörjades borrningen av ett tredje hål på vår första borrplats i Ångermanälven. Under eftermiddagen avslutades det hålet när borrningen nått sand på c. 25 meter under älvbotten och borrutrusningen togs tillbaka ombord. Eftersom vi behöver lots för att färdas på älven blev det några timmars väntan på att han (eller om det var en hon, jag så aldrig lotsen) skulle komma ut till oss. Vid middagstid började vi färden vidare uppför älven för att just nu ligga precis uppströms Kramfors. Här har bottenplattan just firats ned till botten och arbetet med att genom att skarva på rördel för rördel komma ned till älvbotten påbörjats. Den första borrkärnan bör vara på däck inom någon timme.

Dagen höjdpunk var att få mörkt svenskt  bröd! Någon hade bunkrat på Hemköp i Härnösand och livsmedlen kom ut till oss med båt igår kväll. Det var länge sedan som Pågens mörka bondbröd smakat så gott. Det är måhända nyttigt vara tvungen att bara ha ljust, smaklöst och halvtort vitt formbröd att välja på i tre veckor. Efter det är ju vårt svenska nyttiga fullkornsbröd en riktig delikatess. Är kanske bara jag och mina finska och danska kollegor som tycker det men nu kommer det vara ”Nordic rules” ett tag framöver vad det gäller bröd!

Dagns bild visar ytterligare en av våra ”fripassagerare”, en äcklig färglös typ som dessutom går till attack när man sätter fram något föremål, typ ett jävligt vass nål (som går utmärkt att spetsa den stöddiga typen med)! Hoppas att de inte blir fler, vi har inte så många inspektionsnålar att försvara oss med 😉

001c_blogg

Bli först att kommentera på “Längre inåt landet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *