Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Inte mycket nytt

Någon gång under tidiga morgontimmarna gick lyftwiren som drar upp provtagaren genom rören av och försöken att fiska upp wirestumpen längst ned i rören misslyckades (som vanligt, förstår inte att de ens försöker). Borren var då nere på 188 meter under havsbotten och alltihop måste upp för att få tag i provtagaren längst ned som dessutom hade kilat fast sig i röret visade det sig när den äntligen kom upp på borrdäck. Det var visst några SANDKORN som kommit emellan. Känn på den, några sandkorn får en geologisk borrutrusning att sluta fungera! Dagens positiva nyhet är att när vi samställer data från det som vi hittills borrat i Kattegatt ser vi riktigt spännande information från själva sedimentet, dess fossilinnehållet och de preliminära geokemiska resultaten. Vi kommer att ha en verkligt spännande historia att berätta när allt material är undersök och färdiganalyserat. Vänta bara!

Dagens första bild (båda dagens bilder är tagna av vår duktiga kapten Nikhil Arun Kanetkar) är så vacker att jag bara måste visa den för Er särskilt om betraktar vindkraftverken som en symbol för en hållbar utveckling. En positiv framtidsbild är särskilt viktig idag när den internationella klimatpanelen IPCC lägger fram första delen av sin nya klimatrapport.

DSCN3525_blogg

Foto Nikhil Arun Kanetkar

Den andra bilden visar en av våra två ”fripassagerare”. Har ingen aning om vad det är för art (kanske någon av Er kan tala om det) men den har funnit sig väl tillrätta uppe kring bryggan där den också blir matad. Det finns ytterligare en lite fågel med ombord som mest håller till kring våra containrar på akterdäck med den är inte lika oskygg men vi skall nog få den också på bild.

IMG_5290-2_blogg

Foto Nikhil Arun Kanetkar

Bli först att kommentera på “Inte mycket nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *