Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Inte mycket har hänt idag

Vi fortsätter sakta och säkert ned mot bergrunden på c. 244 under havsbotten. Under dagen har det sediment vi fått upp mest varit leror med varierande inslag av sand. De fossil som vi sett har varit olika typer av foraminiferer, på en del nivåer rikligt och av flera arter på andra nivåer en lite fattigare fauna. Det är inte lätt att på ett prov som ibland inte är mer än en matsked stort försöka sätta in det i ett geologihistoriskt sammanhang, särskilt som vi inte har några dateringar som säger oss hur gamalt sedimentet är. Det blir minst sagt lite snillen spekulerar över oss i containern och just när vi tror att vi har en bra lösning kommer nästa borrkärna upp med ett nytt sedimentprov och så är det bara att konstatera att vi nog inte hade helt rätt.

Det positiva under de senaste dygnet är att borren har i princip fungerat som den skall och när jag lämnade borrdäck var den nere på nästa 170 meter under havsbotten. Därför är det kanske inte så konstigt att dagens bild blir en som visar precis som vi vill att det ska se ut i provtagaren varje gång den kommer upp på däck, full med lera. Vi är nog ett konstigt släkte men ett 3 meter långt plaströr fullt med lera gör oss inte bara glada utan också spända av förväntan på vad leran kan tänkas innehålla och vad den kan berätta om den tidigare havsmiljön, i detta fall i Kattegatt.

020_blogg

Bli först att kommentera på “Inte mycket har hänt idag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *