Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Inte en gång till

Jo faktiskt vi skall borra ett femte hål här i Landsortsdjupet. Varför då kan man ju undra? Ja för det första för att mikrobiologerna alltid behöver ett eget hål eftersom de förbrukar så mycket sediment till de prover som måste tas direkt ombord för att virus och bakterier inte skall hinna dö. För det andra är det här mycket svårare att pussla ihop de olika borrkärnorna till en komplett lagerföljd eftersom sedimentet expanderar när det kommer upp på däck. Detta sker av två orsaker, det finns jättemycket metangas från förmultnande organiska lämningar i sedimentet och det har varit utsatt för trycket av 450 meter vatten. När detta tryck försvinner expanderar sedimentet på däck, ibland så häftigt att det rent faktiskt kommer flygande ut ur platsrören som det kommit upp från havsbotten i. Detta betyder att paradoxalt nog kan en meter sediment bli en och en halv eller rent av två meter uppe på däck och av detta försöker vi pussla ihop en så ostörd lagerföljd som möjligt. Ju mer vi har att pussla med desto bättre blir så klart slutresultatet och det är därför vi tar upp fyra borrkärnor här.

Dagens bild visar hur stora delar av sedimentet ser ut här, för de flesta en nästan rinnande svart sörja, för oss ett spännande sediment. Här har också fotografen (alltså jag) försökt sig på en annorlunda fotovinkel och lite motljus så sörjan måhända gör sig bättre på bild än den skulle göra ”en face”.

018blogg

 

 

Bli först att kommentera på “Inte en gång till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *