Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Förlorad värld

Nu är vi inne på vårt tredje borrhål här i Hanöbukten och som vanligt överraskar geologin oss. Under sådär 10 meter lera och sand förväntade vi oss att finna sedment avsatta i en sjö eller ett innanhav men icke, här borrade vi upp den ena metern efter den andra med jättekompakt morän, något som en glaciär eller inlandsis avsätter. Inte riktigt vad vi hade förväntat oss men lika spännande eftersom det gör att vi måste tänka oss en annan geologisk historia eller i alla fall en bra förklaring till moränen på havsbotten. Detta är förstås ytterligare ett bevis på naturens föränderlighet och det är ju därför som ett moment på kursen Naturens processer heter just det ”Den föränderliga naturen”. Se där fick jag allt till det med lite kursreklam till det omgivande samhället, sug på den kommunikationsansvariga!

 

Jag har av en högskolekollega blivit ombedd att kika lite extra efter möjliga spår efter och möjligheter för mänsklig aktivitet här i Hanöbukten och det gör vi så gärna dock hittills utan framgång. Våra marinarkeologer vid Södertörn har hittat jättespännande lämningar på havsbotten i Hanöbukten efter en förlorad värld och det kan man läsa mer om på Facebookgruppen ”Landscapes Lost”.

 

Dagens bild visar än en gång vilka sediment vi arbetar med. Från varje borrkärna får vi ett litet prov av det som är längst ned i själva spetsen på provtagaren men denna gång tror jag allt att våra ”core curators” har försök att skoja lite med oss. Döm själva!

 

Bli först att kommentera på “Förlorad värld

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *