Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Febril aktivitet

Arbete med att öppna borrkärnorna rullar på och när man kikar in i labben slås man av vilken hög aktivitet det är. Jag skall förklara lite hur det hela fungerar.

Våra borrkärnor ligger nu i transparenta plaströr där varje längde är 1,5 meter. Det var precis så här som de kom från fartyget och de kapades i dessa hanterbara längder redan ombord. Det går liksom inte att hantera en 150 meter lång borrkärna på något annat sätt.

Nu delas de på längden och den ena delen är en arkivhalva som paketeras noga och går därefter in i kylmagasinet för förvaring. Den andra halvan går först till ett arbetslag som gör en noggrann beskrivning av den utifrån vad de kan se med blotta ögat. Därefter går den till nästa arbetslag som låter borrkärnan gå igenom olika utrustningar som registrerar bl. a. färg, både som röd-grön-blå (RGB) och även som det som kallas Muncell systemet vilket faktiskt är samma färgsystem som man använder i färghandeln.

Härefter går borrkärnan till slakt, d.v.s. alla som bett att få prov får det också men för att undvika total kalabalik vid provtagningsborden (det finns tre) är det särskilt arbetslag som tar ut alla prover. Nu är det inte mycket kvar av denna halv av borrkärnan men det lilla som är kvar packas nog undan och får göra arkivhalvan sällskap i kylmagasinet.

Detta är inte allt som sker här utan det försiggår så mycket mer. Alla som undersöker fossila organismer som t.ex. diatoméer (mikroskopiska kiselalger) eller foraminiferer (större kalkskaliga organismer) har fullt upp med sina analyser, geokemisterna gör sin grej (kemiska analyser) och de som undersöker hur jordens magnetfält varierat och förändrats gör sina mätningar. Eftersom alla här har ett särskilt expertområde så pågår alltså massor med olika aktiviteter.

För att bevisa att även jag då och då finns i labben så får dagens bild bli ett bevis på det. Den togs av vår kollega Ulla Röhl och hade titeln ”the Andrén at the sampling table”. Kan det bli tydligare?

Andrens in the lab

Bli först att kommentera på “Febril aktivitet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *