Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

En riktig ”överraskning”

När jag började mitt skift 12.00 fick jag veta att vi träffat på ett stort kalkstensblock 163 m under havsbotten som vi måste borra igenom. OK, då gör vi det då!

Några timmar senare börjar situationen bli ohållbar då vi borra  30 meter i ”blocket” och ännu inte kommit igenom. Beslut måste tas, telefonsamtal rings och till slut står det klart att ”någon” (inte jag) har gjort en grym feltolkning av de seismiska profiler som vi baserar våran borrning på. 275 meter med till bergrunden skulle snarare vara 175 meter. Bara att avbryta borrningen och börja logga hålet för att se vad vi borrat igenom innan vi stötte på kalksten. Om vi har tur visar loggningen var den intressanta Eem enheten finns. Om inte bara att sätta kurs på alternativ platsen BSB-4 efter att mikrobiologerna fått sina prover från de översta 60 meterna i ett nytt cirka 40 meter åt sidan.

002_blogg

Dagens bilder visar vår Staff Scientist Carol Coterill spanande upp i borrtornet och Operations Superintendent Dave Smith (i röd overall) tillsammans med vår duktiga borrchef Andy Frazer (som talar en ganska svårförstålig skotska).

012_blogg

Bli först att kommentera på “En riktig ”överraskning”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *