Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

216 meter offrat för vetenskapen

Som rubriken lyder för nu sitter det 216 meter drillpipes (fint ord för järnrör) i havsbotten söder om Anholt till att pris av cirka £ §1500 per niometerslängd. Surt tycker nog Brittiska Geologiska Undersökningen det är ju en ansenlig summa pengar det handlar om. Själv sörjer jag mest att vi inte kan få några fler prov från den djupaste delen av denna borrplats, nog för att vi har fler rör men vi vill ju inte sätta fast fler i havsbotten, i alla fall inte just här. Vad som nu kommer att ske är att vi borrar ett ”kort” hål ned till lite drygt 100 meter för mikrobiologerna så de kan få sitt lystmäte för bakterier och virus stillat, i alla fall för någon vecka framöver.

Sedan vad jag inte riktigt vad som kommer att hända men det finns risk för riktigt blåsigt väder framåt onsdag och torsdag och i vindar med en hastighet på över 15 meter i sekunden kan vi inte ligga tillräckligt stilla för att borra på så grunt vatten som här i Kattegatt. Med bara 30 meter vatten mellan borrfartyget och havsbotten kan borrören böja sig mycket lite och då knäcks de lätt och fler missöden behövs inte just nu.

Dagens bild är en påminnelse om att vi har ställt in oss på en lång vistelse här på fartyget men att hänga upp julljusslingor är väl i alla fall lite överdrivet (personligen tror jag att flera av britterna ombord är överdrivet förtjusta i sånt bling-bling). Jag och fler med mig räknar med att ”mönstra av” runt 10 november och då räcker vistelsen här ombord mycket väl. Förhoppningsvis har vi då också ett rikligt borrkärnematerial som vi kan ge oss många nya data att jobba med och har i bästa fall inte lämnat fler rör i havsbotten efter oss.

001B_blogg

Bli först att kommentera på “216 meter offrat för vetenskapen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *