Efterrörelse. Måleri och skulptur från 1950-talet och idag.

3 april – 5 juni 2025

Dina Isæus-Daggfeldt. Hida Limited Express, 2025 (beskuren).

I Efterrörelse visas målningar från 1950-talet av Rune Hagberg (1924–2015)och Britt Lundbohm Reutersvärd (1917–2001) tillsammans med nya verk av Evelina Hägglund, Dina Isæus-Daggfeldt och Martin Kozlowski.

Hagberg och Lundbohm Reutersvärd var pionjärer för det ”spontanistiska” måleriet i Sverige. De arbetade med ett abstrakt och gestiskt bildspråk som lät konstnärshandens avtryck och den måleriska processen framträda. Det var ett experimenterande måleri som sökte nya uttryck för den moderna tillvaron. I Efterrörelse presenteras de tillsammans med samtida konstnärer som arbetar med liknande uttryck. Utställningen belyser gestikens mångfaldiga funktioner i måleri och skulptur och skisserar ett konsthistoriskt samband mellan 1950-talets och dagens abstrakta konst.

Britt Lundbohm Reutersvärd målade på 1950-talet med asfalt, som hon virvlade ut över bemålade pannåer. Asfalten hämtade hon från asfaltskokare som var ett vanligt inslag på Stockholms gator. I Från mina sinnen ligger svarta klumpar och linjer i skarp kontrast mot bakgrunden. Bilduttrycket är präglat av den kraft med vilken asfalten har applicerats och det sätt som den slumpmässigt har format sig på ytan. Samtidigt bär materialet på associationer till sådant som urbanism, bilism och den moderna omstöpningen av Stockholm.

Under samma tid arbetade Rune Hagberg med ett abstrakt, kalligrafiliknande måleri. Han förankrade sin praktik i både det västerländska måleriet och i östasiatiska traditioner. Med sina ”tecken” sökte Hagberg ett tillstånd bortom språk, tanke och innehåll. Utförandet var tätt sammanflätat med formen: om måleriakten var avsiktslös var också tecknet lyckat. I målningen som visas i utställningen bildar spontana penselstråk ett svart fält mot papprets yta. Tekniken, tusch på papper, är förknippat med kalligrafi, vilket öppnar för en tolkning av stråken som en slags skrift utan ord.

I Dina Isæus-Daggfeldts (f.1991) Hida Limited Express (se ovan) finns också kalligrafiliknande stråk, som fungerar som en utgångspunkt för ett annat slags måleri. Stråken, som nästan ser ut att sväva ovanpå det öppna bildrummet, är delvis beklädda i skalliknande detaljer i rosa nyanser. Gesten som en målerisk akt blir här ett av flera betydelselager. Formerna för tanken till fantasivarelser i metamorfos eller mikroskopiska organismer, samtidigt som handens rörelse dröjer sig kvar.

Martin Kozlowskis (f. 1984) målning 04.03.25. har en linjeföring som också kan följas som rörelser, men som avbryts, fragmentiseras och skapar nya helheter. Målningen är uppbyggd i skikt. Först har ett lager sprayfärg applicerats på bakgrunden och sedan delvis tejpats över, varpå ytterligare ett lager har lagts på. Resultatet båda redovisar och fördunklar den måleriska processen och aktiverar ett visuellt spel mellan några av konstmåleriets grundläggande relationer: yta och djup, del och helhet och mellan slump och sträng komposition.

Martin Kozlowski, 04.03.25., 2025

Även i Out of Body av Evelina Hägglund (f. 1992) återfinns ett linjespel. Här blir myllret av linjer spår av en kropp i rörelse och samtidigt en rytmisk komposition. Uttrycket ser till viss del ut som klotter och skrift, men som i så fall kommunicerar bortom språket. Skulpturen Uprising (in the shadow of civilisation) påminner om teckningens linjer, översatta till ett annat medium. I likhet med Från mina sinnen för materialet tankarna till det urbana landskapets underliggande struktur, som här verkar resa sig från marken. 

Verken förenas av förekomsten av gester vilka båda gestaltar sig själva och bär på betydelser av andra slag. Tillsammans pekar de mot en förståelse av gestiken som en pågående aktivitet även efter att verket färdigställts: en efterrörelse. Den rör sig mellan konstnär, material och betraktare, mellan fantasi och verklighet, mellan bildens yta och världen utanför, och över tid.

Joel Odebrant

Joel Odebrant, curator för Efterrörelse, disputerade i konstvetenskap vid Södertörns högskola 2024 med avhandlingen Spår, kropp, tid: En undersökning av den måleriska gestens materialitet 1952–1965. Utställningen ingår i en serie presentationer vid Art Space Södertörn, som skapats i dialog med forskare vid högskolan.