Blogg / Journalistik – Forskning

En blogg om aktuell journalistikforskning med forskare från Södertörns högskola.

Töväder för journalistiken i Ukraina

Ukrainas journalister kan i dagsläget verka relativt fritt tack vare det folkliga upproret tidigare i år.
De traditionella massmedierna har bytt fot och stöder nu den nya regeringen som också har de stora medieägarnas (oligarkernas) stöd.
Det sade medieforskaren Roman Horbyk när CBEES (se nedan) i veckan arrangerade ett seminarium om situationen i Ukraina.

Under fjolårets överläggningar med EU var de traditionella massmedierna först välvilligt inställda i sin rapportering såväl om förhandlingarna som om EU. När Janukovitj regim bytte fot bytte också medierna inställning. Nu betecknades EU som hotfullt och instabilt.
De oppositionella rösterna mot den Rysslands-vänliga regimen återfanns huvudsakligen i ”gerilla-medier”, på webben och med stöd av frivilligt insamlade medel. 2013 blev en av de mörkaste pressåren i det fria Ukrainas historia.
Men idag är situationen annorlunda. Kritiska röster kan framträda även i de stora tv-kanalerna, men ”gerilla-medierna” fortsätter sitt arbete, väl medvetna om att situationen kan förändras igen när och om det yttre trycket från Ryssland lättar.

Vid seminariet underströk flera specialister på Ukrainsk politik att massmedierna i Västeuropa överdrivit de högerextrema krafternas inflytande. Visserligen har ultra-högerpartiet Svoboda fått plats i regeringen, men dess inflytande i politiken och bland allmänheten har kraftigt avtagit. Idag har partiet bara runt 3% av väljarkåren mot 10% vid senaste valet.

Fotnot: CBEES är Centre for Baltic and East European Studies

Jöran Hök

2 reaktioner på “Töväder för journalistiken i Ukraina

 1. Gunnar Nygren

  Hur ställer sig ryskspråkiga medier i Ukraina? Kan de hålla en oberoende linje, eller är de uppdelade mellan Kiev och Moskva?

  Svara
 2. Jöran Hök Inläggsförfattare

  Jag talade med Mark Raczkiewich, som är reporter på Kiev Post och som hade en genomgång om Ukraina-rapportering här i Umeå i går. Hans uppfattning är att massmedierna generellt rapporterar likartat – i den nationella enighetens anda. Men han har inte gjort någon undersökning och hänvisar till flera mediegranskande organisationer i Ukraina.
  Ett tillfälle att diskutera saken infaller på måndag när ett nytt möte om Ukraina arrangeras på Södertörns högskola (se hemsidan).

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *