Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /storage/content/21/168921/blogg.sh.se/public_html/journalistikforskning/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /storage/content/21/168921/blogg.sh.se/public_html/journalistikforskning/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87 Medier i öst 25 år efter murens fall

Blogg / Journalistik – Forskning

En blogg om aktuell journalistikforskning med forskare från Södertörns högskola.

Medier i öst 25 år efter murens fall

25 år av mediefrihet och offentlighet i Central- och Östeuropa är temat för den pågående CEECOM2014 i Wroclaw i Polen. CEECOM samlar medieforskare från hela regionen, närmare 200 forskare från över 20 länder deltar i diskussioner och presenterar sin forskning – här finns forskare från både Ryssland och Ukraina, från välutvecklade EU-länder som Estland och Slovenien såväl som från mer korrupta  länder som Rumänien. Även en hel del ledande forskare från väst, t ex journalistundersökningarnas fader David Weaver från Indiana University och Wolfgang Donsbach från Dresden.

Som stad representerar Wroclaw mycket historia. För 70 år sedan var det en tysk stad under namnet Breslau, och alla de gotiska katedralerna påminner om en välmående stad som också var Habsburgsk innan den blev tysk. Efter kriget ritades gränserna om av stormaktsledarna. Tyskarna kördes ut, och in kom polacker från de områden som nu skulle tillhöra Sovjetunionen – människor, minnesmärken och universitetsbibliotek från den tidigare polska staden Lvov fyllde upp Breslau och gjorde den till Wroclaw. På restaurang Lwowska vid torget berättar konferensens organisatör Boguslawa Dobek Ostrowska om hur hennes föräldrar flyttades från en by utanför Lvov. Och nu är Lvov den del av Ukraina med en stark ukrainsk nationalism.

Historien är närvarande också på konferensen. Det är eftertanke ett kvartssekel efter murens fall, och de svartvita bilderna från 1989 med Lech Walesa och de andra aktivisterna från Solidanosc känns gamla. Statsvetaren Anton Antoszewski från Krakow inleder självkritiskt:

-Vi trodde att den liberala demokratin var det oundvikliga slutet på det vi kallade transition från kommunismen. Nu vet vi att vi hade fel. Demokrati är bara en av tre tänkbara utvecklingslinjer – den andra är ett återvändande till auktoritära styren och den tredje att en del länder som Ukraina hängt kvar i en avbruten transition.

De auktoritära länderna har ofta en stark presidentmakt som bygger på vertikala strukturer, mycket informell makt som utövas i det som statsvetarna kalla klientrelationer, enligt Antoszewski. De har ingen välorganiserad opposition och några maktskiften i normala former förekommer inte. Makten ligger kvar hos den gamla eliten.

Det är en stark närvaro av ryska forskare på konferensen. Det är tydligt att de vill hålla kontakterna utåt levande i en tid då Putin betonar nationalismen och sätter det ryska främst. Men det finns också olika förhållningssätt bland de ryska forskarna. Äldre akademiker som Sergej Korkonosenko från Petersburg betonar den nationella ryska identiteten som något som måste försvaras, att den ryska traditionen i medier och journalistik är annorlunda och minst lika bra som den i väst. Elena Vartanova som är chef för journalistikfakulteten i Moskva tog också upp den ryska traditionen – men mer som en förklaring och betonade den statliga styrning och censur av medierna som fanns långt innan sovjetmakten:

– Vi måste påminna oss om att alla länder ska inkluderas i ett långt perspektiv, sa hon i den inledande debatten. Journalistiken i Ryssland har alltid varit nära knuten till makten, den formades långt tidigare är under sovjettiden som i ett  top-down  perspektiv. Statens roll är utgångspunkten, och därför ser Ryssland mer åt BRICS-länderna idag när det gäller medier, än åt västliga líberala demokratier.

Under ytan på konferensen finns också Ukraina. Det är ingen särskild panel som ägnas konfliken, och de ryska forskarna säger  korridorerna att frågan ännu är för känslig. Forskning är också en långsam process, och det finns ännu inte några resultat att redovisa om mediernas roll i konflikten. Det finns annan pågående forskning i Ryssland om hur nationalismen växer på nätet och bloggar, de alternativa medieformerna verkar bli koloniserade av Putins nationalism samtidigt som sociala medier som Vkontakte och bloggar läggs under starkare kontroll, berättar en forskare.

Det finns också ukrainska forskare på konferensen, även om de inte är lika många och lika tunga. En doktorand från Kiev, Olena Kutovenko,  berättar om journalistutbildning där hälften av alla fakulteter är ”fake-faculties” – man går dit och skriver in sig och får ett diplom ett år senare. Ingen undervisning och alla pengar går till någon byråkrat. För att komma åt det inför nu de riktiga utbildningarna i samarbete med branschen ett ”journalistpass” som garanterar en viss typ av utbildning. Men efter Janukovitj fall finns det hopp – den korrupta ministern är borta och den nya är tidigare rektor på ett välansett universitet i Kiev.

Samtidigt pågår ett lågintensivt inbördeskrig i östra Ukraina, och en ukrainsk forskare från Charkiv berättar i en paus om hur hon ordnat hjälptransporter. På kommande konferenser går det inte att undvika att ta upp mediernas roll centrala roll i detta ”postmoderna krig”.

wroclaw1

Några av sesionerna på konferensen hölls i Oratorium Mariaum i universitetets gamla byggnad. Universitetet byggdes i början av 1700-talet i en svultstig barockstil, och blev helt utbombat 1945. Det är nu helt renoverat

 

 

 

Bli först att kommentera på “Medier i öst 25 år efter murens fall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *