Blogg / Journalistik – Forskning

En blogg om aktuell journalistikforskning med forskare från Södertörns högskola.

Gräv 2014: ”hacktivisterna” i fokus

2010-talet har varit något av ”hacktivisternas” årtionde. David Leigh är en av de framträdande reportrar som arbetade med brittiska Guardians publicering av Wikleaks, med Julian Assange som ledande hackern och aktivist, senare följd av andra, däribland Snowden.
Leigh var inledningstalare på Gräv-konferensen (se fotnot) i Umeå på Fredagen.
En intressant detalj för internationell journalistikforskning är att Wikileak-affären startade ett unikt internationellt journalstiksamarbete. Journalister, it-experter och chefredaktörer från fem stora massmedier (New York Times, the Guardian, Le Monde, El Pais och der Spiegel) möttes och utbytte material.
Men inte utan problem:
– Vi tänker på olika sätt och har olika resurser, sade Leigh
– Men när vi undersökande journalister arbetar över gränserna kan vi åtstadkomma fantastiska resultat.
Ett annat exempel på internationellt samarbete är det gigantiska datamaterial som användes för att genomföra det stora grävprojektet kring den penningtvätt som länge pågått ostört via några ökända skattaparadis-öar. I projektet samarbetade över 100 journalister i olika länder. De fann att maskerade fastighetsaffärer i centrala London ledde till några rika affärsmän, inte bara i England utan över hela världen: en stormrik person i Kazachstan, en magnat i Ukraina och, vilket var mer oväntat, till flera regeringstjänstemän och företagsledare i Kina.
David Leigh kallar det nya internationella samarbetet för en ny typ av undersökande journalistik – det är grävande där man använder sig av stora datamängder som sorteras till sökbara databaser och som används internationellt.

Naturligtvis finns det en rad tekniska, men framför allt etiska problem med hanteringen.
Ett viktigt etiskt problem är vad som ska publiceras. Guardian valde att aktivt utelämna  bland annat namngivning av uppgiftslämnare i Afghanistan. Men ett problem för journalisterna är att ”hacktivisterna” inte har samma inställning till etiska frågor. De vill ofta publicera allt – och gör det också. Och många glömmer bort (eller vet inte) att de ledande ”hacktivisterna” Snowden och Assange även är aktivister på den politiska högerkanten. De har med andra ord en specifik politisk agenda och även det måste naturligtvis tas med när man gör etiska överväganden före publicering.
Jöran Hök
Fotnot: Grävande journalister är den svenska organisationen för undersökande journalistik. Publicerar tidskriften Gräv-Scoop och arrangerar ett stort grävseminarium varje år på olika platser i Sverige. Denna gång i Umeå under två dagar.

1 reaktion på “Gräv 2014: ”hacktivisterna” i fokus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *