Blogg / Geo

Geobloggen tar upp aktuell geovetenskaplig forskning och forskningsresultat från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Frisk luft

Nu har vi kommit till Bornholmsbassängen som ligger lite öster om själva ön
Bornholm och vi har också borrat vårt första hål här som, dessvärre, var lite av en besvikelse. Det som från seismiken såg så lovande ut och som antogs vara mjuka sediment från ett tidigare sjö- eller havsstadium visade sig vara mycket välsorterad fin sand. En sådan sand kan sorteras på två sätt, antingen av vind då den blåser ihop till t.ex. sanddyner eller med rinnande vatten och det är nog den sista processen som varit aktuell här vid Bornholm. Självklart kan vi vaska fram massor av annan information från våra borrkärnor men inte det vi trodde från början och det är kanske bra det. Då blir det ju bara att börja om tankebygget från början utan förutfattade idéer. Dessutom så har jag ännu inte sammanställt alla data från de sediment som vi får se i spetsen på varje 3-meters borrsektion och, bäst av allt, det finns massor med information ytterligare när kärnorna öppnas i Bremen månadsskiftet januari-februari. Nästan lite jobbigt att behöva vänta så länge, jag vill ju se dem nu med detsamma.

Blir ingen bild idag därför det verkar inte riktigt funka med uppladdningen från fartygets internet, tja Ni har hört det förut. Nu skall vi bara hoppas att vi hinner färdigt här innan det börjar blåsa riktigt ordentligt med byar upp mot 20 m/s och då kan vi inte fortsätta borra utan bara ligga och vänta på att det skall blåsa ut. Man får ju i alla fall ordentligt med frisk luft medan vi väntar och eftersom vi just nu är en mellanlandningsstation för flyttfåglar så kanske de uppskattar att vi ligger kvar och väntar ut vinden.

Bli först att kommentera på “Frisk luft

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *