Förvaltningsakademin

En blogg från centrumbildningen Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola.

Uppdrag: Samhällsvetare

Idag publicerades Maciej Zarembas andra artikel i DN i artikelserien som handlar om mätning, produktionsorientering, ersättningssystem, styrning och organisering i offentliga verksamheter. Eller om NPM:s effekter, om man så vill. Detta sammanfaller också med diskussionen om det nya granskningssamhället. Med systemen för målstyrning, kvalitetsmätning mm följer också en granskningsapparat  där olika myndigheter eller revisionsorgan i allt större omfattning granskar vad andra gör, och om de når upp till målsättningar och regelverk.

Detta är kärnfrågor för dem som (oss) forskar om organisationer och offentlig förvaltning. Men det som kommer fram är inga nya saker för oss som själv forskat eller följt forskningen inom området. Pinnräkning, svårigheten att mäta komplexa verksamheter och andra konsekvenser av managementmodeller och organisationsreformer har diskuterats i åtminstone tjugo års tid, alltsedan man började experimentera med nya organisationsformer

Men kanske får dessa frågor genomslag när de kläs i annan språkdräkt, och ställs av en journalist och samhällsdebattör som Zaremba på bästa plats i DN:s kulturdel.

Men egentligen ska man inte bli förvånad över konsekvenserna. De visar ju med all önskvärd tydlighet att styrmodellerna verkligen styr, att styrningen leder till effekter. Frågan är väl en annan. Bör vi använda dessa styrsystem i denna typ av verksamhet? Då är det knepigare, eftersom det handlar om politiska prioriteringar och värderingar. Problemet som Zaremba också pekar på är att systemen får effekter som egentligen borde avgöras i politisk-demokratiska diskussioner, och inte som korrigeringar i tekniska system och styrarrangemang.

Att organisera och styra är också politik, och borde diskuteras som politik. Slutsatsen måste väl ändå vara att frågor om organisering och styrning av det offentliga nu står i samhällsdebattens fokus, och att dessa frågor är centrala om vi vill förstå samhället och dess förändring.

Bli först att kommentera på “Uppdrag: Samhällsvetare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *